Actueel

Nieuws van volksdansgroep NSVG

Eerste lesavond: 27 augustus 2024 in WC de Ark van Oost, Cipresstraat 154.
De beginnerscursus start op 29 oktober 2024 19.00-20.00u (onder voorbehoud van voldoende deelnemers).

VGN danst voor Stichting ALS

VGN danst voor Stichting ALS

3 FM Serious Request 2023 kwam dit jaar in actie voor stichting ALS Nederland- (17/24 december op de Grote Markt in Nijmegen). Deze gelegenheid hebben wij aangegrepen om Annemie Heijsen nogmaals te gedenken door een eigen inzamelingsactie.
Wel bij uitzondering – want we treden in principe nooit op – heeft onze woensdagmiddaggroep, aangevuld met enkele leden van de andere groepen, daarom op woensdag 13 december in het Herstelcentrum Park Dekkerswald een dans-demo gegeven voor de bewoners en hun bezoekers.
En daarna zijn we speciaal voor Stichting ALS “met de pet” rond gegaan en dit bracht uiteindelijk ruim €300,- op!!

Wij gedenken Annemie Heijsen

“Haar dans verstilt in een bewogen herinnering”

Dinsdag 12 september 2023 is Annemie Heijsen overleden. Ze was actief in de opbouwjaren van VGN en danste de laatste jaren op de donderdagavondgroep II. Ze had ruim een jaar geleden de diagnose ALS gekregen en moest na dapper volharden, de strijd tegen deze progressief verlammende ziekte loslaten.

Annemie was 13 jaar oud toen zij lid werd van VGN. Dat was kort na de oprichting van de vereniging. Els van Oudheusden-Derks weet nog dat ze in haar demonstratiegroepje danste “met jurken die mijn moeder gemaakt had”. Waar andere tieners opgingen in de beatcultuur, was Annemie gegrepen door het internationale volksdansen. Vandaar dat ze de kaderopleiding voor dansdocent ging doen, specialisatie Noord-Amerikaans (figuurdans) en Joegoslavisch (passendans). Zo begon ze op haar 19de met lesgeven bij VGN. Sienie Kolvoort-van Achterbergh zat indertijd in haar groep: “We dansten in de gymzaal van de Veldstraat, op muziek  van grammofoonplaten. De platenspeler stond op een dik stuk schuimrubber zodat de plaat niet oversloeg als er gestampt werd.(..) Vanaf het begin heb ik de prachtige danshouding van Annemie bewonderd.” Liesbeth Peeters-Gijsbers heeft haar herinneringen aan dansdocent Annemie bij de uitvaart met iedereen gedeeld. “Een geluksvogel vond ik mezelf, om van haar les te krijgen. Ze had een prachtige stijl die altijd exact paste bij de dans uit het land van oorsprong.” De waardering voor Annemie bleek wel uit het cadeau dat ze kreeg bij de geboorte van haar eerste kind: een rond, gewatteerd box-kleed samengesteld uit lapjes die elk door een groepslid geborduurd of beschilderd waren. Een paar jaar later, toen ze zwanger werd van haar tweede, stopte ze met lesgeven bij VGN. Na 16 jaar.

Maar ze bleef natuurlijk dansen: binnen VGN, op workshops en festivals, op (dans)reizen naar de Balkan, of bij een wereldmuziekconcert in de buurt. Rita Lemson vertelt: “Met een clubje meiden gingen we op stap naar Keeken, in Duitsland. Er kwam een Ierse groep spelen. Dat was dus echt een goede band. We hadden plezier en een leuke avond in een stampvolle zaal. De sfeer zat er goed in. Dat zijn de dingen die je niet vergeet.” Ook via haar werk had Annemie een band met (wereld)muziek. Rita: “Ik nam muzieklessen in de Lindenberg. En tot mijn verrassing werd ik toegesproken door Annemie. Ze werkte toen daar. In de muzieklessen leerde ik klarinet spelen. Ze wist me uit te leggen in welke ruimte ik die week zou oefenen. “Hé,  waar ken ik jou van. Lachend.”

Niettemin, het dansdocent-zijn had Annemie niet helemaal opgegeven; ze gaf jarenlang les aan verschillende seniorengroepen. Hanneke Meij vertelt: “Indirect daardoor leerde ik haar beter kennen: toen ze de switch van CD naar mp3 moest maken, heb ik haar daarbij kunnen helpen. Die hulp was maar een kort onderdeel van zo’n bezoek aan haar huis in Millingen, want er stonden ook altijd een lekkere lunch en een stevige wandeling over de dijk op het programma, of een rondje naar Kekerdom met een appeltje bij het bankje onderweg.”

Een leven als danser en zich inzetten om haar passie aan anderen door te geven, maar ook vrolijk en bescheiden, zo kenden wij haar als vriendinnen, leden en bestuur van de VGN. Wij bedanken haar voor alles wat ze voor ons volksdansers betekend heeft en wensen haar familie en vrienden veel sterkte bij dit grote verlies.

Dit jaar komt 3FM Serious Request in actie voor Stichting ALS Nederland. Bovendien staat het Glazen Huis op de Grote Markt in Nijmegen, in de week voor Kerst van 17 t/m 24 december.
Help ook mee om zoveel mogelijk geld in te zamelen.

60 jarig bestaan VGN in de media

We vieren ons 60-jarig bestaan met een groot jubileumbal met orkest op 31 maart in Voorzieningenhart De Ster in Nijmegen.
We willen dat met zoveel mogelijk dansers vieren zodat het echt een groots dansfestijn wordt!
Graag ontvangen wij daarbij ook gasten van buiten onze vereniging.
Om die mensen te bereiken hebben wij contact gezocht met de media en wijkbladen.
Hieronder een aantal reeds verschenen publicaties uit bekende dag en weekbladen uit de regio en het wijkblad Hart van Nijmegen.

Diamanten jubileum Volksdansgroep Nijmegen

Gepubliceerd in De Brug Nijmegen en Westervoort Post

vrijdag 31 maart 2023 20:00 t/m 22:45

NIJMEGEN – In 1963 besloot een clubje enthousiaste dansers uit Nijmegen een vereniging op te richten voor traditionele dansen van over heel de wereld. Dansen waarvoor je niet direct een partner nodig hebt. Dat was het begin van Volksdansgroep Nijmegen (VGN).

Nu, zestig jaar later, is VGN een gezellige vereniging met een repertoire dat inmiddels duizenden dansen omvat. Dit komt door een wereldwijde uitwisseling via gastdocenten, festivals en het internet. Dansen uit bijvoorbeeld de Balkanlanden, Taiwan, Canada, Israël, Venezuela, Oekraïne en Rusland staan niet alleen in Nederland maar ook in Noord-Amerikaanse en Aziatische landen op het programma.   

VGN heeft lesgroepen op verschillende locaties verspreid over de stad: op dinsdagochtend in Voorzieningenhart ’t Hert (Willemskwartier), op woensdagmiddag in wijkcentrum De Turf (Malvert) en op woensdag- en donderdagavond in wijkcentrum de Schakel (Grootstal). 

Elke groep wordt geleid door een ervaren docent en heeft een eigen dansprogramma dat past bij de samenstelling van die groep. Internationale Volksdans is een vorm van sociale dans voor alle leeftijden en elk niveau. Het is goede lichaamsbeweging en traint je geheugen. 

Behalve wekelijkse lessen biedt VGN ook vrij toegankelijke activiteiten zoals bal- en instuifavonden en af en toe een Thé Dansant en de Familiedansmiddag speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders.  

Jubileumfeest

VGN viert haar 60-jarig bestaan met een jubileumbal op vrijdag 31 maart in Voorzieningenhart De Ster in Nijmegen-Noord (Lent) van 20.00 tot 22.45 uur. De dansavond wordt opgeluisterd met livemuziek door het speciaal hiervoor herenigd Folklore Orkest Yargon. Toegangsprijs 10,00 euro. Wethouder Tobias van Elferen zal aan het begin van de avond zijn opwachting maken.

VGN lustrumbal 2023 (niet gepubliceerd)

Onlangs gepubliceerd in wijkmagazin Hart van Nijmegen
Tekst en foto: Henny Fransen
(henny@hartvannijmegen.nu)

Volksdansgroep Nijmegen
danst met internationale allure in ’t Hert

Al zestig jaar lang ontmoeten leden van Volksdansgroep Nijmegen (VGN) elkaar voor het beoefenen van internationale volksdansen uit allerlei culturen, waarbij bewegen op muziek naast lichamelijke ontspanning het plezierig samenzijn bevorderd. De grote zaal van wijkcentrum ’t Hert is één van de locaties waar de volksdansgroep wekelijks bijeenkomt

Docente Hanneke Meij, die elke dinsdagochtend van half elf tot twaalf uur de les in ’t Hert verzorgt, vertelt dat VGN in 1963 werd opgericht door een echtpaar uit Zeeland, dat naar Nijmegen was verhuisd.
“Ik kwam er zelf in mijn lagereschooltijd mee in aanraking toen een onderwijzer buiten schooltijd in Hatert een volksdansgroep begon. Maar pas dertig jaar later heb ik me bij een vereniging aangesloten. VGN heeft nog andere lesgroepen op verschillende locaties verspreid over de stad: op donderdagavond in Wijkcentrum de Schakel (Grootstal) en op woensdagmiddag in De Turf (Malvert). Het valt niet altijd mee om een goede ruimte te behouden; soms moeten we opnieuw naar een geschikte zaal zoeken. Dat was bijvoorbeeld bij het sluiten van wijkcentrum De Klokketoren het geval. Zo zijn we in ’t Hert terechtgekomen.”

Werelddansen
De dansen hebben een wereldwijd karakter. Het idee om dansen uit verschillende culturen samen te brengen, ontstond ruim honderd jaar geleden in de VS. Na de Tweede Wereldoorlog is werelddans ook naar Nederland verspreid. “Overal kwamen toen Balkandansen in zwang,” vertelt Hanneke. “De bijzondere ritmes, zoals 7/8 en 11/16, zijn uitdagend en je hebt er geen partner voor nodig. Er bestaat trouwens een wereldwijde uitwisseling van dansmateriaal: in China doen ze dezelfde Roemeense dansen als hier. Kijk maar op YouTube.”

Er zijn maar enkele mannen lid van VGN. In Nederland wordt (volks)dansen door mannen nog vaak als vrouwelijk gezien, terwijl er in landen als Griekenland, Turkije en Georgië een traditie van stoere mannendansen bestaat.
De dansgroep in ‘t Hert omvat zo’n 22 personen en voert volksdansen uit Griekenland, voormalig Joegoslavië, Bulgarije, Israël, Venezuela, Rusland en Oekraïne uit. “Ja, ook uit landen waar nu hevige strijd wordt gevoerd,” zegt Hanneke. “Muziek en dans verbroedert. Corona heeft ook impact gehad op de danskring: we dansen al die tijd los van elkaar.”

Jubileumfeest
Dit jaar viert Volksdansgroep Nijmegen haar zestigjarig bestaan met een jubileumbal op vrijdag 31 maart van 20.00 tot 23.00 uur in wijkcentrum De Ster in Nijmegen-Lent. De dansavond wordt opgeluisterd met livemuziek door het speciaal hiervoor herenigd orkest Yargon.